Bilinçli enerji tüketimine katkı sağlayan bir firma olun.
Son yıllarda iklim krizinin aldığı boyut ve doğal kaynakların tükenmesi gibi problemler nedeniyle enerji tüketiminin takibi giderek daha önemli bir konu haline geldi. Birleşmiş Milletler tarafından 2015’e kadar tamamlanması beklenen Binyıl Kalkınma hedefleri’nin yalnızca %4’ünün gerçekleştirilebilmiş olması gibi gerçekler bu alandaki aciliyet hissini günden güne arttırıyor.
Durum buyken birçok hükumet ve sivil toplum kuruluşunun gözleri büyük şirketlere dönmüş durumda. Markaların doğal kaynak kullanımlarını azaltmaları ve bilinçli farkındalık tüketimi alanında çalışmalar yapmaları konusunda gittikçe artan bir beklenti var. Bu yazımızda bilinçli enerji tüketimine dair bilmeniz gerekenleri ele aldık.
“Bilinçli Farkındalık Tüketimi” Nedir?
Geçtiğimiz yıllarda giderek popüler hala gelen “bilinçli farkındalık” (mindfullness) kavramından etkilenerek ortaya atılan “bilinçli farkındalık tüketimi” (mindful consumption) aslında çok basit bir mesajı iletiyor: “Düşünerek tüket.”
İlk defa duyuyorsanız, bilinçli farkındalık kökenleri uzak doğu felsefesine dayanan bir düşünme ve davranış prensibi. İsminden de anlaşılabileceği üzere, temelinde deneyimlerin ve aklınızdan geçenlerin farkında olmak yatıyor. Bilinçli farkındalığın amacı çevremizdeki dikkat dağıtıcı etkenleri göz ardı etmeyi öğrenip hislerimizi ve davranış biçimlerimizi daha net anlamak, ve bu iç görüyle hareket edebilmek. Kısacası, neyi neden yaptığımızın farkında olmak.
Bu prensipten yola çıkan bilinçli farkındalık tüketimi, tüketim alışkanlıklarımızın altında yatan nedenlerin farkında olmak ve buna farkındalığa göre tüketim yapmak demek diyebiliriz.
Rasyonel Tüketim
Bilinçli farkındalık tüketimi deyince akla gelen bir diğer kavram da “rasyonel tüketim”. Tüketim alışkanlığımızın “ihtiyaç”tan daha çok “mutluluk” ve “hazza” göre şekillendiği bu dönemde, rasyonel tüketim haz arayışını bırakıp “ihtiyacın kadar almayı” vurguluyor.
Rasyonel Enerji Tüketimi
Rasyonel tüketim yapan bireyler için en önemli faktörlerden biri yaptıkları tüketimin “çevre dostu” olması. Bu bireysel tüketiciler için satın aldıkları ürünlerin geri dönüştürülebilir olması veya hayvanlar üzerinde denenmemiş olması gibi çeşitli anlamlara gelebilir. Peki ya firmalar ve sanayi kuruluşları gibi büyük çapta tüketim yapan kuruluşlar için?
Sanayi sektöründe veya ticari alanda üretim yapan kuruluşlar için en büyük tüketim kalemlerinden biri enerji. Bu nedenle, çevre dostu olmayı hedefleyen kuruluşlar için ne kadar enerji tüketimi yaptıkları ve enerjilerini nasıl yönettikleri çok büyük bir öneme sahip.
Peki firmalar rasyonel enerji tüketimi alanında neler yapabilir? Günümüzde enerji ve sürdürülebilirlik konularına verilen önemle beraber enerji yönetimi alanında bir çok ürün ve hizmet ortaya çıkmaya başladı. Bu alanda enerji izleme yazılımları, enerji tüketiminizi rasyonelleştirmek için en faydalı araçlardan biri.
EnerjiCebinde ile Enerjinizi Bilinçli Tüketin
Enerjinizi bilinçli tüketmek için EnerjiCebinde olarak burdayız! EnerjiCebinde ile enerjinizi anlık olarak izleyip, tesisinizde mesai dışı enerji tüketimi gerçekleştiğinde anlık bildirimler ile gerekli aksiyonu alabilir, gereksiz enerji tüketiminin ve fazladan maliyetlerin önüne geçebilirsiniz. Aynı zamanda elektrik faturalarınızı doğrulayarak fazladan enerji maliyetlerinize dur diyebilirsiniz.
EnerjiCebinde ile hiçbir altyapı kurulumu maliyeti olmadan enerjinizi yönetme imkânı sunuyoruz. Sistemden otomatik olarak veya modem yoluyla aldığımız verilerle, fatura kontrolünüzü yapıyoruz. Aynı zamanda enerji yönetiminizi de doğru planlamanıza destek oluyoruz.
Reaktif cezadan kaçınmak, faturalarınızı ve enerjinizi doğru yönetmek ve enerji takip sistemlerinden en verimli faydayı sağlamak ve tesisiniz için en uygun elektrik tarifesini seçmek için şimdi hemen EnerjiCebinde kullanıcısı olun!