Enerjiyi sınırsız kaynaklardan elde etmek, yönetmek ve aynı zamanda doğayı korumak mümkün müdür?
Fosil yakıtlar yıllardır enerji üretiminde kullanılsa da sınırlı olması ve çevreyi olumsuz etkilemesi insanları alternatif enerji kaynakları aramaya yöneltti. En sonunda, enerjiyi sınırsız kaynaklardan elde etmenin ve aynı zamanda doğayı korumanın yenilenebilir enerji kaynakları ile mümkün olduğunu keşfetti.
Günümüzde yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgi ve yatırım da bu yüzden giderek artmaktadır.
Bu yazımıda, rüzgar, güneş, jeotermal, jeotermal, hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Yenilenebilir enerji kullanımının dünyamız açısından neden bu kadar önemli olduğundan da bahsedeceğiz.
Yenilenebilir enerji kaynakları, doğada sürdürülebilir bir şekilde tüketildikleri hızdan daha hızlı yenilenebilen kaynaklardır. ‘’Sürdürülebilir enerji’’, ‘’tükenmeyen enerji’’ ,‘’temiz enerji kaynakları’’ ya da ‘’alternatif enerji’’ olarak da bilinirler.
Temiz enerji kaynakları dünyamızda bol miktarda bulunur ve her yerdedirler. Saçlarınızda hissettiğiniz rüzgar ve yüzünüze vuran güneş ışığı da yenilenebilir enerji kaynakları arasındadır. Yenilenebilir enerji kaynakları nelerdir konusunu birazdan daha detaylı açıklayacağız.
En önemli özellikleri ise tükenme riski söz konusu değildir. Yenilenemez enerji kaynakları, milyonlarca yıl süren jeolojik süreçler sonucunda oluşurken, yenilenebilir enerji kaynakları hızla yeniden üretilebilir.
Dahası, fosil yakıtlar enerji üretmek için kullanıldığında havaya karbondioksit gibi zararlı sera gazı salınımı yaparlar. Yenilenebilir enerji üretmek ise fosil yakıtlardan kaynaklanan emisyonlardan çok daha düşük emisyonlar yaratır.
Bu özellikler, yenilenebilir enerjiyi fosil yakıtlar gibi sınırlı ve çevreye zarar veren kaynaklara bir alternatif yapar. Bu yüzden yenilenebilir enerji kaynakları, enerji üretiminde sürdürülebilir bir seçenek olarak yerini almıştır.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir?
Yenilenebilir enerji kaynakları, doğada sürekli olarak yenilenebilen ve asla tükenmeyen karbon nötr kaynaklardır.
Bu enerji insanlar tarafından kullanıldıkça, doğa kendi kendine bu kaynakları tekrar üretebilir.
Peki, enerji üreten doğal kaynaklar nelerdir?
Yenilenebilir enerji kaynakları, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, hidroelektrik enerji, jeotermal enerji, hidrojen, dalga, gelgit, ve biyokütle enerjisi gibi doğa tarafından sürekli olarak yenilenen kaynaklardır.
Şimdi, bu yenilenebilir enerji kaynak çeşitlerini daha ayrıntılı bir şekilde inceleyelim.
Yenilenebilir Enerji Kaynak Çeşitleri
Yenilenebilir enerji kaynak çeşitleri 5 ana kategoriye ayrılır.
Güneş Enerjisi
Güneş enerjisi, kısaca, güneşten gelen ışık ve ısı enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmeye denir. Tüm enerji kaynakları arasında en fazla bulunan güneş enerjisi denilebilir çünkü bulutlu havalarda bile enerji üretebilir. Dünya tarafından yakalanan güneş enerjisi miktarı, insanlığın enerji tüketim hızının yaklaşık 10.000 katıdır. Bu işlem, güneş paneli ve güneş kollektörü aracılığıyla yapılır.
Güneş panelleri güneş ışığını elektrik enerjisine dönüştüren fotovoltaik hücrelerden oluşur. Güneş ışığını yakalar ve elektrik akımı üretirler. Güneş kollektörleri ise güneş ışığı toplayarak suyu ısıtır ve ısınma amaçlı kullanılır.
Güneş enerjisi, hem işletmelerde hem de konutlarda sürdürülebilir enerji üretiminde kullanılır. Ancak, bu enerji akışının takibini yapmak bazen zor olabilir.
Rüzgar Enerjisi
Rüzgar türbinleri sayesinde rüzgar enerjisini mekanik enerjiye çevirerek elektrik enerjisi üreten yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Rüzgarın hızına ve yönüne göre çalışırlar.
Rüzgar enerjisi uzun yıllardır kullanılsa da, son birkaç yılda rüzgar enerjisi teknolojileri, üretilen elektriği artırmak için daha yüksek türbinler ve daha büyük rotor çaplarıyla evrim geçirmiştir.
Rüzgar hızları bölgeden bölgeye değişse de dünya genelinde rüzgar enerjisinin teknik potansiyeli küresel elektrik üretimini aşmaktadır.
Jeotermal Enerji
Jeotermal enerji yeraltındaki sıcak suyun kullanılarak ısınma veya elektrik enerjisi üretilmesine denir. Dünya’nın iç kısmındaki sıcak çekirdekten (magma) gelen ısı nedeniyle oluşur. Dünya’nın iç ısısı sürekli olarak yenilendiği ve tükenmediği için bu jeotermal enerjiyi yenilenebilir enerji kaynağı yapar.
Çoğunlukla volkanik bölgelerde ve yer altı sıcaklıklarının yüksek olduğu bölgelerde bulunur.
Jeotermal enerji hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz, ‘’Jeotermal Enerji Nedir? Nasıl Elde Edilir?+ Avantajları ‘’ adlı makalemizi okuyabilirsiniz.
Biyotermal Enerji
Biyotermal enerji organik maddelerin yanması veya fermantasyonu yoluyla elde edilen enerjiye denir. Biyokütle olarak da bilinen organik materyalin (odun, bitki atıkları, biyoyakıtlar ve hayvansal atıklar) yakılması ya da kimyasal süreçlerle enerji üretimi için kullanılması yoluyla elde edilir.
İşlem sırasında atmosfere salınan karbon miktarı, biyokütle kaynağının büyümesi sırasında emilen karbon miktarıyla dengelidir.
Bu nedenle, biyotermal enerji, karbon ayak izini azaltma ve enerji ihtiyacını karşılamada temiz bir seçenek olabilir.
Genellikle ısınma, elektrik üretimi, ve biyoyakıt üretimi için kullanılabilir. Odun yakma sobalarından biyokütle enerjisi santrallerine kadar birçok farklı biçimde kullanılır.
Hidroelektrik Enerji
Hidroelektrik enerji suyun kinetik enerjisini kullanarak elektrik enerjisi üretmek için kullanılır.
Genellikle barajlar, nehirler veya diğer su kaynakları üzerinde inşa edilen hidroelektrik santrallerle üretilir.
Hidroelektrik enerji üretimi sırasında, suyun akış hızı ya da yüksek bir noktadan alçak bir noktaya düşerken potansiyel enerjisi elektrik enerjisine dönüşür. Genellikle büyük su türbinleri veya çarklar bu işlemi gerçekleştirir.
Hidroelektrik enerji, çevre dostu ve sürdürülebilir bir enerji kaynağıdır, çünkü su kaynakları sürekli olarak yenilenir ve bu süreçte atmosfere sera gazları salınımı nispeten düşüktür.
Ayrıca, hidroelektrik santraller, elektri k talebinin karşılanmasına ve enerji depolamaya yardımcı olabilir.
Bu nedenle, hidroelektrik enerji dünya genelinde yaygın olarak kullanılan ve temiz enerji üretimi için önemli bir kaynaktır.
Dünya enerji ihtiyacının arttığı bir dönemde, enerji üretim ve kullanımında sürdürülebilirlik ve doğayı koruma ön planda tutulmalıdır.
EnerjiCebinde ile Enerjinizi Bilinçli Tüketin
Enerjinizi bilinçli tüketmek için EnerjiCebinde olarak burdayız! EnerjiCebinde ile enerjinizi anlık olarak izleyip, tesisinizde mesai dışı enerji tüketimi gerçekleştiğinde anlık bildirimler ile gerekli aksiyonu alabilir, gereksiz enerji tüketiminin ve fazladan maliyetlerin önüne geçebilirsiniz. Aynı zamanda elektrik faturalarınızı doğrulayarak fazladan enerji maliyetlerinize dur diyebilirsiniz.
EnerjiCebinde ile hiçbir altyapı kurulumu maliyeti olmadan enerjinizi yönetme imkânı sunuyoruz. Sistemden otomatik olarak veya modem yoluyla aldığımız verilerle, fatura kontrolünüzü yapıyoruz. Aynı zamanda enerji yönetiminizi de doğru planlamanıza destek oluyoruz.
Reaktif cezadan kaçınmak, faturalarınızı ve enerjinizi doğru yönetmek ve enerji takip sistemlerinden en verimli faydayı sağlamak ve tesisiniz için en uygun elektrik tarifesini seçmek için şimdi hemen EnerjiCebinde kullanıcısı olun!